Poświąteczne trufelki

0 (0 ocen)

ze starego, coś pysznego :)

Składniki:

  • * około 60 dag resztek poświątecznych ciast ( piernik, makowiec, miodowiec)
    * 2 łyżki masła
    * pół szklanki mąki
    * 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
    * łyżka kakao
    * amaretto (może być inny alkohol)
    * 10 herbatników
    * wiórki kokosowe do obtoczenia

Poświąteczne trufelki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wkładamy różne kawałki ciast. Zalewamy je mlekiem, dodajemy masło, kakao i kawę. Rozgniatamy na drobno przy pomocy dużej łyżki lub widelca. Całość podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając. Do ciepłej masy dodajemy pokruszone herbatniki i dolewamy około 3 łyżki alkoholu.
  • 2. Z masy formujemy niewielkie kulki, obtaczamy je w wiórkach kokosowych i wstawiamy do lodówki na minimum 4-5 godzin.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy