Postna grochówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Groch namoczyć na noc. Rano odlać wodę i zalać groch wrzątkiem,gotować aż stanie się całkiem miękki. Odcedzić ,utłuc lub przepuścić przez maszynkę. Włoszczyznę drobno pokroić,lub utrzeć na jarzynowej tarce i zeszklić na tłuszczu. Dodać rozgnieciony czosnek orza litr wody z dodatkiem przyprawy warzywnej, zagotować. Ziemniaki obrać,pokroić w drobną kostkę, dodać do zupy i ugotować do miękkości. Dodać masę grochową i majeranek,dobrze wymieszać. Mąkę zrumienić na patelni ,dodać olej i rozrobić w kilku łyżkach zupy. Jednolitą zasmażkę dodać do grochówki i doprawić do smaku.
Porady
Najlepiej podawać w kokilkach z grzankami lub groszkiem ptysiowym
Komentarze