Porzeczkowy zawrót głowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopty mielimy i łączymy ze stopionym masłem. Dokładnie mieszamy by masło dobrze się rozprowadziło i tak powstałą masą wykładamy blachę. Masę dociskamy do spodu i boków formy. Na czas przygotowania masy serowej wstawiamy do lodówki.
2.Ser miksujemy z jogurtem i cukrem a następnie odlewamy 1/3 masy, a do pozostałego sera dodajemy 2 łyżki żelatyny rozpuszczone w około 80 ml wrzątku. Masę wylewamy na spód ciasteczkowy i wkładamy do lodówki na około 30 minut by zastygła.
3.Porzeczki miksujemy a następnie przecieramy przez sito aby pozbyć się pestek.
4.Do odłożonej masy serowej dodajemy łyżkę cukru pudru i zmiksowane porzeczki oraz 2 łyżki żelatyny rozpuszczone w 80 ml wrzątku. Dokładnie mieszamy. Masę porzeczkową delikatnie wylewamy na zastygnięty ser i ponownie chłodzimy około 30 minut.
5.Galaretki rozpuszczamy w 400 ml wrzątku. Kiedy masa serowo porzeczkowa zastygnie układamy na niej porzeczki a następnie wylewamy przestudzoną galaretkę. Za pomocą wykałaczki i jogurtu robimy kleksy na galaretce. Sernik pozostawiamy w lodówce na całą noc.
Komentarze