Porzeczkowy zawrót głowy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszny deser porzeczkowy z dodatkiem malin i jagód, lekko kwaskowy a zarazem słodki z bitą śmietaną :) pychota

  • 60 min

Składniki:

  • Porcja na 2 duże pucharki

    Mus porzeczkowy (różowy):
    1 szklanka porzeczek czerwonych
    1 jogurt naturalny 250g
    4 łyżki cukru pudru
    1 łyżeczka żelatyny

    Bita śmietana:
    1 śmietana 400ml 30%
    1 śmietan-fix
    4 łyżeczki cukru pudru

    Dodatkowo:
    3 łyżki jagód
    3 łyżki malin
    3 łyżki porzeczek czerwonych


Porzeczkowy zawrót głowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • porzeczki 1. Mus porzeczkowy:
    1 szklankę porzeczek zmiksować (blenderem) dodać jogurt naturalny i cukier puder.
  • wszystko razem zmiksować 2. Na sam koniec dodać żelatynę rozrobioną w 3 łyżkach wrzącej wody i dokładnie wszystko razem wymieszać.
  • śmietanę ubić 3. Bita śmietana:
    Śmietanę 400ml ubić mikserem dodać cukier puder i śmietan-fix.
  • jagody, maliny, porzeczki 4. Jagody, maliny porzeczki umyć.
  • układamy warstwowo 5. Mus porzeczkowy przekładamy do pucharków zostawiając połowę na następną warstwę następnie wykładamy połowę bitej śmietany i owoce: maliny i jagody układamy blisko ścianki pucharka. Na sam wykładamy resztą bitej śmietany i mus porzeczkowy. Dekorujemy na wierzchu malinami, jagodami i porzeczkami.
  • porzeczkowy zawrót głowy 6. smacznego:)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy