Porzeczkowy tort z glazurą

0 (0 ocen)

  • 9 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Lekki, nie za słodki z małą ilością cukru porzeczkowy tort który szybko znika. Bardzo lubię porzeczki bo są kwaskowe przez to ciasta nie są przesłodzone. Na letnie orzeźwienie w sam raz do kawy.

  • 9 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • biszkopt:
    2 jajka
    1 łyżka płaska kakao
    3 łyżki cukru trzcinowego
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki pszennej płaskie typ 500

    spód z ciastek:
    160 g ciastek kruchych
    50 g masła

    galaretka z czarnej porzeczki:1 szklanka czarnej porzeczki obranej
    1/2 galaretki z czarnej porzeczki
    2 łyżki jogurtu greckiego

    masa z czerwonej porzeczki:
    70 dkg czerwonej porzeczki
    500 ml śmietany kremówki 30 %
    400 ml jogurtu greckiego
    4 łyżki cukru trzcinowego
    2 łyżki cukru pudru
    8 łyżeczek żelatyny
    4 łyżki obranej porzeczki

    glazura
    1 szklanka musu z czerwonej porzeczki
    2 łyżeczki żelatyny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery

Porzeczkowy tort z glazurą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt 1. Biszkopt:
    Białka temperatura pokojowa ubijam na sztywno, dodaję po łyżce cukru i dalej ubijam. Na końcu dodaję żółtka i już tylko mieszam mikserem chwilę. Proszek, mąki , kakao, przesiewam i dodaję do jaj stopniowo. Mieszam delikatnie od spodu łyżką. Dno formy o średnicy 23 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto zostawiając po 1 cm wolnego brzegu na około. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dół na 15 minut. Jak przestygnie wyjmuje z formy.
  • spód z ciasteczek 2. Spód z ciastek:
    Ciastka kruszę blenderem, dodaję roztopione masło i mieszam widelcem. Dno formy o średnicy 23 cm wykładam papierem, wysypuję ciastka i zagniatam rękoma spód. Odstawiam na godzinę do lodówki.
  • porzeczki 3. Masa z czerwonej porzeczki:
    Porzeczki przekładam do garnka, zagotowuję i przecieram przez sitko. Do gorącego musu dodaję cukier. Połowę musu odlewam do glazury. Żelatynę namoczyłam w kubku w 1/4 szklance zimnej wody i dodałam do niej gorący mus porzeczkowy żeby ją rozpuścić.
  • krem porzeczkowy 4. Jak mus przestygnie, dodaję do niego jogurt grecki i ubitą na sztywno śmietanę kremówkę z pudrem.. Delikatnie mieszam.
  • galaretka porzeczkowa 5. Galaretka z czarnej porzeczki:Porzeczki przekładam do garnka, zagotowuję i przecieram przez sito. Do musu dodaję galaretkę porzeczkową i studzę. Do zimnej dodaję jogurt i mieszam ale nie dokładnie, tak żeby zostały smugi. Dno garnka o średnicy 16 cm wykładam folią spożywczą i wylewam do niego galaretkę.
  • ciasto w formie 6. Na spód ciasteczkowy wylewam 1/3 masy z porzeczki czerwonej, wciskam w nią cztery łyżki porzeczki, układam biszkopt czekoladowy i dociskam. Na biszkopt wykładam kolejną 1/3 warstwę masy porzeczkowej, na nią układam galaretkę z porzeczki czarnej. Na nią wylewam ostatnią cześć masy z czerwonej porzeczki.Tort wstawiam na noc do lodówki.

    Na drugi dzień odłożony mus porzeczkowy podgrzewam. Żelatynę namaczam w łyżce zimnej wody. Dodaję do niej gorący mus porzeczkowy i dokładnie rozpuszczam. Tort przed wyjęciem z formy obkrawam na około nożem. Jak galaretka zacznie tężeć lekko, wylewam ją na górę tortu i nożem rozprowadzam. Wstawiam do stężenia na godzinę do lodówki.Tort dekoruję porzeczkami i ciasteczkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt Porzeczki Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować