Porzeczkowy kopiec kreta

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Uwielbiam to ciasto! To wydłubywanie dziury na krem i zbieranie okruchów, tym razem poszłam na całość i zrobiłam letnią wersję –porzeczkową, masa słodko-kwaśna doskonale komponuje się z kakaowym ciastem, gwarantuję to będzie hit wśród letnich wypieków ;)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Tortownica 22-24 cm

    Ciasto:
    3 jajka
    2 szklanki mąki tortowej
    ¾ szklanki cukru
    16 g cukru z wanilią
    1 szklanka mleka 2%
    1 szklanka oleju rzepakowego
    4 łyżki ciemnego kakao
    ½ łyżeczki sody Dr.Oetker
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem:
    330 ml śmietany 30%
    25 dag serka mascarpone
    3 -4 łyżki cukru pudru
    1 szklanka świeżej porzeczki (czarna i czerwona)
    50 g startej gorzkiej czekolady

    Poncz:
    100 ml przegotowanej wody
    1 łyżeczka cukru pudru
    1 łyżka soku z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Porzeczkowy kopiec kreta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie 1. Wszystkie składniki ciasta muszą mieć temp pokojową.
    Jajka wbić do misy miksera, wsypać cukier i cukier z wanilią ubić na puszystą jasną masę.
    Mąkę tortową wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia oraz kakao, przesiać przez sito, aby dobrze spulchnić, cały czas ubijając na najniższych obrotach miksera wsypywać suchą mieszankę na przemian wlewać olej oraz mleko, aż do połączenia.
  • Przygotowanie 2. Tak przygotowane ciasto wylać do wyłożonej papierem tortownicy (samo dno) Piec w 175*c przez około 50 minut lub do suchego patyczka.
  • Przygotowanie 3. Po upieczeniu ciasto wystudzić , ściąć wierzch około 2 cm i łyżką zrobić wgłębienie tak, aby brzegi i spód zostały nietknięte.
    Okruchy z wyciętego ciasta zostawić i pokruszyć w rękach drobniutko.
  • Przygotowanie 4. Masa:
    ½ szklanki porzeczek rozgnieść na mus, resztę zostawić w całości.
    Dobrze schłodzoną kremówkę, połączyć z serkiem mascarpone, ubić na puszysty krem w trakcie dodając puder i rozgniecione porzeczki, zmiksować dokładnie, pod koniec dodać porzeczki w całości oraz starta czekoladę, wymieszać delikatnie łyżką.

    Poncz:
    Składniki ponczu wymieszać ze sobą, nasączyć ciasto, w powstałe wgłębienie nałożyć krem, uformować na kształt kopca, posypać zostawionymi okruchami ciasta, lekko dociskając je do kremu, włożyć do lodówki, chłodzić minimum 2 godziny lub najlepiej całą noc
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować