Wilgotne, kolorowe ciasto z jogurtem i porzeczkami. Proste wykonanie z wykorzystaniem sezonowych owoców.
35 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Forma: 12x42 cm
Składniki:
2 szklanki mąki tortowej
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
350 ml jogurtu naturalnego
½ szklanki oleju rzepakowego
1 szklanka cukru
½ szklanki czerwonych porzeczek(ja korzystałam z mrożonych)
½ szklanki czarnych porzeczek
Tłuszcz do formy
Bułka tarta do formy
Kruszonka:
2 łyżki mąki
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka masła
Porzeczkowy jogurtowiec z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie:jajka wybić, dodać cukier, utrzeć na puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, porcjami dodawać wraz z jogurtem do masy jajecznej, delikatnie mieszać. Na koniec dodać olej, wymieszać. Formę natłuścić, wysypać bułką tartą, wylać ciasto, wysypać osączone porzeczki.
Składniki kruszonki posiekać do połączenia się składników, wysypać na porzeczki. Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika, piec 60 minut w temp. 180 stopni.
Porady
1.do ciasta można dodać 1 łyżkę soku z cytryny.
2.w sezonie do ciasta dobrze jest dodać świeże owoce.
Komentarze