Porzeczkowy jogurtowiec z kruszonką

0 (0 ocen)

  • 35 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Wilgotne, kolorowe ciasto z jogurtem i porzeczkami. Proste wykonanie z wykorzystaniem sezonowych owoców.

  • 35 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Forma: 12x42 cm
    Składniki:
    2 szklanki mąki tortowej
    3 jajka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    350 ml jogurtu naturalnego
    ½ szklanki oleju rzepakowego
    1 szklanka cukru
    ½ szklanki czerwonych porzeczek(ja korzystałam z mrożonych)
    ½ szklanki czarnych porzeczek
    Tłuszcz do formy
    Bułka tarta do formy
    Kruszonka:
    2 łyżki mąki
    1 łyżka cukru pudru
    1 łyżka masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Porzeczkowy jogurtowiec z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:jajka wybić, dodać cukier, utrzeć na puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, porcjami dodawać wraz z jogurtem do masy jajecznej, delikatnie mieszać. Na koniec dodać olej, wymieszać. Formę natłuścić, wysypać bułką tartą, wylać ciasto, wysypać osączone porzeczki.
    Składniki kruszonki posiekać do połączenia się składników, wysypać na porzeczki. Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika, piec 60 minut w temp. 180 stopni.

Porady

1.do ciasta można dodać 1 łyżkę soku z cytryny. 2.w sezonie do ciasta dobrze jest dodać świeże owoce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt Porzeczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować