Porzeczkowiec z musem cytrynowym

  • wyświetlono: 1755 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 0

Porzeczkowiec z musem cytrynowym

viki2903
  • 10 porcje
  • 240min
  • Średni

Składniki

(forma 24x30)
ciasto czekoladowe:
5 białek
120 g cukru
szczypta soli
120 g gorzkiej czekolady
60 ml śmietanki 30%
55 g mąki
masa porzeczkowa:
250 g porzeczek czarnych (mogą być mrożone)
250 g mascarpone
150 ml śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
mus cytrynowy:
1 cytryna
100 ml mleka
200 ml śmietany 30%
5 żółtek
100 g cukru
1 czubata łyżka mąki
1/3 szkl wody
1 łyżeczka żelatyny
dodatkowo do musu cytrynowego:
150 ml śmietany 30%
wierzch:
mus porzeczkowy (pozostały po odjęciu z masy porzeczkowej)
2 łyżki cukru pudru
2 galaretki porzeczkowe

Sposób przygotowania przepisu:

Porzeczkowiec z musem cytrynowym

  • 1. ciasto:
    Czekoladę rozpuszczamy w gorącej śmietance, studzimy.
    Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli oraz cukrem. Cukier powinien się całkowicie rozpuścić w białkach.
    Ubite białka łączymy z rozpuszczoną, ostudzoną czekoladą, a następnie przesiewamy do masy mąkę. Ostrożnie mieszamy.
    Masę przelewamy do formy 24x30 cm wyłożonej papierem i pieczemy przez 15-17 minut w 180 stopniach.
    Upieczone ciasto studzimy.
    masa porzeczkowa:
    Porzeczki podgrzewamy w garnku z ok. 1/2 szkl wody. Podgotowane porzeczki miksujemy blenderem, a następnie przecieramy przez sitko,aby pozbyć się skórek. Studzimy.
    Z powstałego musu odmierzamy 130 g , a resztę odstawiamy - będzie potrzebny na wierzch.
    Serek mascarpone ubijamy na puszystą masę.
    Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, potem łączymy delikatnie z 130 g musu porzeczkowego. "Śmietankę" porzeczkową łączymy z rozpuszczoną w 1/3 szkl gorącej wody żelatyną (przed dodaniem musi być całkowicie wystudzona), następnie delikatnie łączymy z serkiem mascarpone.
    Całość wylewamy na ciasto czekoladowe i odstawiamy do lodówki na kilka minut aby masa stężała.
    mus cytrynowy:
    Z cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok.
    200 ml mleka i śmietankę podgrzewamy. Żółtka mieszamy z cukrem.
    1-2 łyżki ciepłego mleka ze śmietanką dodajemy do żółtek, aby je zahartować, a potem przelewamy do garnka z resztą mleka. Gotujemy budyń dodając mąkę rozpuszczoną w 1/3 szkl wody oraz sok z cytryny i skórkę.
    Budyń studzimy, a ostudzony łączymy ze ubitą na sztywno śmietaną (150g) połączoną z rozpuszczoną w 1/3 szkl wody żelatyną (ostudzona przed dodaniem)
    Mus przelewamy na masę porzeczkową i odstawiamy do stężenia.
    wierzch:
    Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie wg. przepisu na opakowaniu,dodajemy pozostały mus porzeczkowy, słodzimy i studzimy. Gęstniejącą galaretkę przekładamy na mus cytrynowy. Całość odstawiamy do lodówki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

czarna porzeczkaporzeczkiciasto z porzeczkamideser z porzeczkami

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto cytrynowe z polewą cytrynową

Dodane przez: dorota w

Ciasto cytrynowe z polewą cytrynową

Wilgotne ciasto mocno cytrynowe....

Wyśmienity Porzeczkowiec

Dodane przez: nelyrose

Wyśmienity Porzeczkowiec

Słodko-kwaśne ciasto które posmakuje...

Porzeczkowiec

Dodane przez: patrycjajagiela

Ciasto porzeczkowiec

Naprawdę przepyszne ciasto, robi...

image-1vy3ab8

Dodane przez: nikaasz

Ciasto porzeczkowiec

Moja mama wiele razy robiła to...

Karpatka z musem brzoskwiniowym

Dodane przez: agarybak76

Karpatka z musem brzoskwiniowym

Tradycyjne ciasto"ptysiowe" z kremem...

Porzeczkowiec bez pieczenia

Dodane przez: Jaga85

Porzeczkowiec bez pieczenia

Torcik idealny na gorące, letnie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE