Porzeczkowiec z kremem borówkowym i bezikami

0 (0 ocen)

  • 4 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Porzeczkowiec to przepyszne, wilgotne ciasto czekoladowe z musem lub dżemem porzeczkowym :) Spróbujecie? Ja dodaje jeszcze kolorowe bezy i krem borówkowy, dla osłodzenia porzeczki :)

  • 4 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto czekoladowe:
    100g gorzkiej czekolady 90%
    78g mąki pszennej
    90g cukru
    70g masła
    4 jajka
    łyżeczka proszku do pieczenia
    17g cukru pudru
    Krem borówkowy:
    400g borówek
    śmietana 30% 200g
    mascarpone 200g
    2-3 łyżki cukru pudru
    3 łyżeczki żelatyny
    Mus porzeczkowy:
    500g czarnej porzeczki
    2 łyżeczki agaru
    Beziki:
    150g cukru
    3 białka
    kilka kropel niebieskiego barwnika food colour
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Beza

Porzeczkowiec z kremem borówkowym i bezikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło ucieramy z cukrem i łączymy z roztopioną czekoladą. Dodajemy żółtka i miksujemy, białka przekładamy innej miski i ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Mieszamy delikatnie szpatułką i łączymy z masą czekoladową, na koniec mieszamy przesianą mąkę i proszek do pieczenia, wraz z pozostałymi składnikami. Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Ciasto dzielimy na pół, nasączamy alkoholem. Ścinamy równo górę. Śmietankę ubijamy na sztywno, mieszamy z mascarpone i cukrem pudrem. Dodajemy zblendowane borówki, żelatynę i szybko mieszamy na jedna masę. Przekładamy ciasto i zabieramy się za mus. Porzeczki wrzucamy do garnka i doprowadzamy doprowadzamy wrzenia. Dodajemy agar i gotujemy aż do rozpuszczenia. Wylewamy na wierzch. Odstawiamy do lodówki. Zabieramy się za bezy. Białka ubijamy z szczyptą soli na małych obrotach.

    Jak zaczną się pienić, zwiększamy i ubijamy na sztywno. Dodajemy partiami cukier i miksujemy do momentu, gdy piana zrobi się błyszcząca i gładka. Pod palcami nie będzie czuć kryształków. Po bokach rękawach rozprowadzamy po kropelkach barwnika. Przekładamy bezę i wyciskamy na papier do pieczenia. Suszymy w 100 stopniach przez 1 godzinę 15 minut i zostawiamy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika do rana.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Porzeczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować