Porzeczkowiec z białą czekoladą

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Wyśmienite czekoladowe ciasto z delikatnym śmietanowym kremem i dżemem porzeczkowym domowej roboty. Czego chcieć więcej...

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Ciasto czekoladowe:
    4 jajka
    2 ¾ szklanki mąki
    1,5 szklanki cukru
    1 szklanka śmietany
    250g margaryny
    100g czekolady gorzkiej
    1 łyżeczka sody
    1 łyżeczka proszku do
    dżemu porzeczkowy

    Masa śmietanowa:
    660ml śmietany 30%
    300g białej czekolady
    3 łyżki cukru pudru
    4 łyżeczki żelatyny

Porzeczkowiec z białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę rozpuścić w ¼ szklanki wrzątku. Wystudzić. Mąkę przesiać z sodą i proszkiem. Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, wbijając kolejno żółtka. Dodać chłodną czekoladę, porcjami wsypywać mąkę. Nie przerywając miksowania dodać śmietanę. Dokładnie utrzeć. Na koniec połączyć z ubitymi na sztywno białkami, delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki pokrytej papierem do pieczenia. Piec ok 50 minut w 180 stopniach. Do suchego patyczka. Po całkowitym wystudzeniu przekroić. Każde ciasto obficie posmarować dżemem porzeczkowym
  • 2. Masa śmietanowa:
    Żelatynę rozpuścić w ¼ szklanki wrzątku. Czekolady rozpuścić, ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder, chłodną żelatynę i czekolady. Krótko zmiksować. Kremem przełożyć ciasta.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy