Porzeczkowiec z białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czekoladę rozpuścić w ¼ szklanki wrzątku. Wystudzić. Mąkę przesiać z sodą i proszkiem. Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, wbijając kolejno żółtka. Dodać chłodną czekoladę, porcjami wsypywać mąkę. Nie przerywając miksowania dodać śmietanę. Dokładnie utrzeć. Na koniec połączyć z ubitymi na sztywno białkami, delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki pokrytej papierem do pieczenia. Piec ok 50 minut w 180 stopniach. Do suchego patyczka. Po całkowitym wystudzeniu przekroić. Każde ciasto obficie posmarować dżemem porzeczkowym
2.Masa śmietanowa:
Żelatynę rozpuścić w ¼ szklanki wrzątku. Czekolady rozpuścić, ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder, chłodną żelatynę i czekolady. Krótko zmiksować. Kremem przełożyć ciasta.
Komentarze