Porzeczkowiec czyli ciasto bardzo porzeczkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto :
Do miski przesiać obie mąki oraz proszek do pieczenia i wymieszać. Odłożyć na bok.
Do drugiej miski wbić jajko, dodać olej oraz cukier i ubić na puszysty krem. Następnie dodawać stopniowo mąkę razem z mlekiem i utrzeć na jednolite ciasto. Przełożyć do tortownicy i wyrównać. Posypać porzeczki na całej powierzchni ciasta. Lekko je wcisnąć. Piec w 180 około 25-30 minut do suchego patyczka.
Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
2.Masa porzeczkowa:
Do rondelka przełożyć owoce. Dodać cukier oraz 1/4 szklanki wody. Zagotować, następnie dusić do rozpadnięcia owoców.
W międzyczasie żelatyne namoczyć w 3 łyżka wody. Zostawić do napęcznienia.
Porzeczki zblendować i przetrzeć przez sito. Dodać zelatyne i dokładnie wymieszać do jej rozpuszczenia. Odstawić do ostygnięcia. Następnie dodać serek i dokładnie wymieszać.
3.Śmietanę ubić na sztywno. Stale ubijąc dodawać serek owocowy. Masa będzie delikatnie płynna. Wylać ja na ciasto i wstawić do lodówki na około pół godziny.
W międzyczasie przygotować galaretkę ostudzić ją.
Na wierzchu ułożyć porzeczki, delikatnie wylać galaretkę i wstawić ciasto do lodówki na całą noc.
Smacznego!
Komentarze