Porzeczkowiec

5 (1 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

To pyszne i bardzo proste ciasto z porzeczkami, wystarczy naprawdę chwila by je przygotować.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • forma tortowa 28cm
    papier do pieczenia

    4 duże jajka
    ok. 1 szklanki cukru kryształu
    ok. 1 szklanki oleju
    2 szklanki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej

    1 szklanka porzeczek ( u mnie trochę czarnej i trochę czerwonej )
    1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

    polewa:

    1 łyżka wody
    cukier puder ( tyle ile zabierze by lukier wyszedł gęsty )

    dekoracja:

    trochę porzeczki czerwonej i czarnej
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Porzeczkowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Porzeczkowiec 1. Piekarnik nagrzewamy na temperatura 180 stopni.
    Całe jajka ucieramy z cukrem na kogel-mogel, następnie dodajemy olej oraz mąkę ciągle ucierając. Kolejno dodajemy proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną - dokładnie ucieramy - mieszamy. Później dodajemy porzeczki wymieszane ze skrobią i dokładnie mieszamy. Wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 1 godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza do suchego patyczka.

    Po upieczeniu wyciągamy do ostygnięcia, a potem polewamy lukrem i możemy udekorować porzeczkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Porzeczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować