Porzeczkowiec

  • wyświetlono: 217 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Pyszne, wilgotne ciasto z sezonowymi owocami.

  • 4 porcje

Składniki

4 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
350 g mąki pszennej
200 g twarogu np. półtłustego w kostce
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 ml mleka
200 g czerwonych porzeczek
cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania przepisu:

Porzeczkowiec

  • 1. Nastawić piekarnik do temp. 180 stopni C. Jajka w temperaturze pokojowej zmiksować wraz z cukrem na jasny puch przez 5 minut. Gdy masa będzie puszysta, a cukier dobrze rozbity, wtedy dodać olej oraz twaróg i miksować na małych obrotach miksera przez 2 minuty. Pod koniec dodać mąkę, proszek do pieczenia oraz wlać mleko. Dokładnie wymieszać za pomocą trzepaczki. Dodać umyte porzeczki i lekko wymieszać. Mniejszą keksówkę (o długości 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować tłuszczem. Ciasto przelać do keksówki, a wierzch wyrównać. Piec przez 45-50 minut w temperaturze 180 stopni (bez termoobiegu) do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Ciastoporzeczkisezonowe owoce

Komentarze

Podobne przepisy

Porzeczkowiec bez pieczenia

Dodane przez: Jaga85

Porzeczkowiec bez pieczenia

Torcik idealny na gorące, letnie...

image-0c0ad6b

Dodane przez: amaretto

Ciasto Porzeczkowiec przekładany

Wyśmienite ciasto !

image-00seq3e

Dodane przez: Teresa Balcerowska

Ciasto Porzeczkowiec

Idealne do popołudniowej herbatki.

Porzeczkowiec bez pieczenia

Dodane przez: Kasia_S

Porzeczkowiec bez pieczenia

słodko - kwaśne ciasto idealne...

Porzeczkowiec kajmakowo - brzoskwiniowy

Dodane przez: Lidka Bawolska

Porzeczkowiec kajmakowo-brzoskwiniowy

Ciasto zrobiłam wedle własnej fantazji....

Porzeczkowiec z kremem borówkowym i bezikami

Dodane przez: programistapogodzinach

Porzeczkowiec z kremem borówkowym i bezikami

Porzeczkowiec to przepyszne, wilgotne...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE