Porzeczkowiec

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Połączenie twarożku z czarną porzeczką obłędne, uwielbiam ciasta słodko- kwaśne a porzeczkowiec do nich należy. Pyszny deser bez pieczenia.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • masa porzeczkowa:

    śmietana kremówka 1 szklanka
    serek naturalny z wiaderka 1/2 kg
    żelatyna deserowa 1 opakowanie
    cukier 4 łyżki

    dodatkowo:

    herbatniki czekoladowe
    porzeczki czarne 1 kg
    cukier 1/2 kg

    blaszka o wymiarach 30 x 30 cm.

Porzeczkowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Porzeczki umyć, przełożyć do garnka zasypać cukrem i dusić na bardzo małym ogniu około 1 godziny, następnie zblendować i przetrzeć przez sitko,wyjdzie około 200 ml. masy porzeczkowej.


  • 2. masa porzeczkowa:
    Śmietanę ubić z cukrem, delikatnie dodać do serka wymieszać, żelatynę sporządzić w/g przepisu, dodać do masy, następnie dodać 150 ml. masy porzeczkowej ,wymieszać.
  • 3. Herbatniki ułożyć na dnie blaszki, wlać masę porzeczkową, wyrównać, schłodzić.
  • 4. Po 2 godzinach wyjąć, na wierzch wylać resztę masy porzeczkowej, ponownie schodzić.
  • 5. SMACZNEGO !

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy