Porzeczkowiec

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 35 min

Ciasto na dobry początek sezonu porzeczkowego.Lekko kwaskowe,wygladem przypomina sernik.

  • 1 godz. 35 min

Składniki:

  • Ciasto kakaowe:
    2 szkl mąki,
    0,5 szkl maki krupczatki,
    1 szklanka cukru,
    2 budynie czekoladowe bez cukru,
    20 dkg margaryny,
    5 zoltek,
    2 łyzeczki proszku do pieczenia,
    szczypta soli.
    Masa: 5 bialek,
    1 szklanka cukru,
    1/2 l śmietany 12%,
    1 budyn waniliowy bez cukru,
    10 dkg kaszy manny,
    30-40 dkg czerwonych porzeczek.

Porzeczkowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margaryne utrzec z cukrem na puszysta mase, dodac zoltka.Sypkie skladniki wymieszac dodac do masy zoltkowej.Ciasto podzielic na 2 czesci.Jedna wlozyc do zamrazalnika, druga wylepic dno blaszki(21x33), podziurkowac ciasto widelcem.Blaszke wlozyc do lodowki.
  • 2. Bialka ubic na sztywno, dodac cukier.Bialka zmieszac za pomoca lyzki ze smietana.Dosypac budyn i kasze,wymieszac.Mase wylac na ciasto, posypac porzeczkami, zetrzec na tarce ciasto z zamrazalnika.Piec ok 1 godz w 180 stopniach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy