Porzeczkowe serduszka

0 (0 ocen)

  • 40 min

To przepyszne czekoladki, które sprawdza się na każdym stole i posmakują każdemu :)

  • 40 min

Składniki:

  • 200 g mlecznej czekolady
    1 łyżka masła roślinnego
    200 g dżemu porzeczkowego
    2 łyżeczki żelatyny

Porzeczkowe serduszka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekolada:
    Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej razem z masłem. Jeszcze ciepłą czekoladą smarujemy boki i spód silikonowych foremek w kształcie serduszek (przeznaczonych specjalnie do robienia czekoladek). Odstawiamy czekoladę w chłodne miejsce do zastygnięcia.
  • 2. Nadzienie:
    Żelatynę rozpuszczamy w 50 ml gorącej wody. Gdy lekko przestygnie, dodajemy ją do dżemu i mieszamy. Odstawiamy do przestygnięcia.
  • 3. Do posmarowanych wcześniej czekolada foremek wlewamy dżem, do 3/4 pojemności foremki. Gdy dżem zastygnie, wierzch czekoladki wypełniamy czekoladą. Po zastygnięciu czekolady możemy nasze czekoladki delikatnie wyjmować.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy