Porzeczkowe panna cotty

  • wyświetlono: 292 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Porzeczkowe panna cotty

viki2903
  • 12 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

300 g śmietany 30%
100 ml mleka
70 g cukru
200 g czerwonej porzeczki
sok z 1/2 cytryny
3 łyżeczki żelatyny

Sposób przygotowania przepisu:

Porzeczkowe panna cotty

  • 1. Porzeczki myjemy, odrywamy szypułki i przekładamy do garnka. Dodajemy sok z cytryny oraz cukier i gotujemy, aż porzeczki poszczą sok i będą miękkie, potem miksujemy blenderem i przecieramy przez sito, aby pozbyć się skórek.
    Żelatynę zalewamy ok.1/3 szkl wody, a kiedy napęcznieje podgrzewamy w mikrofali przez 15 sekund, po wyjęciu mieszamy, aby się rozpuściła.
    Śmietanę łączymy z mlekiem i podgrzewamy, zdejmujemy z ognia dodajemy mus porzeczkowy i mieszamy. Następnie dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Masę przelewamy do foremek i odstawiamy do lodówki do stężenia (najlepiej na noc)

Porady

do przygotowania można użyć mrożonych owoców

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Deserporzeczkipanna cotta

Komentarze

Podobne przepisy

panna cotta

Dodane przez: PolskaGotuje

Panna cotta

Klasyczna włoska Panna Cotta w...

Jagodowa Panna Cotta

Dodane przez: akrobatka22

Jagodowa Panna Cotta

Przepis znaleziony na blogu Moje...

pcota

Dodane przez: dusiowa

Tęczowa panna cotta

Pyszna panna cotta w kolorach tęczy

Panna Cotta jaglano - truskawkowa

Dodane przez: Futka

Panna Cotta jaglano - truskawkowa

Propozycja na smaczny, zdrowy i...

Porzeczkowe tartaletki

Dodane przez: Jaga85

Porzeczkowe babeczki

Porzeczki wyglądają tak pięknie,...

karmelowa panna cotta

Dodane przez: Cynamonowy Pył

Karmelowa panna cotta

Z okazji Walentynek postawiłam...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE