Porzeczkowe lody z sosem balsamiko

0 (0 ocen)

  • 10 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Lody dla ochłody mocno porzeczkowe, przełamane sosem balsamiko. O wiele lepsze niż kupne i bez konserwantów. Słodycz lodów została przełamana sosem który jest kwaskowy.

  • 10 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 ml mleka skondensowanego słodzonego
    250 ml śmietany kremówki 30 %
    40 dkg porzeczek czerwonych
    mięta

    sos porzeczkowy balsamiko:
    1 szklanka porzeczek czerwonych
    1 łyżeczka miodu
    1 łyżeczka sosu balsamiko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Lody Sosy

Porzeczkowe lody z sosem balsamiko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Porzeczki przekładam do garnka i podgrzewam aż zrobią się miękkie. Przecieram przez sito.Odlewam 1/2 szklankę musu. Do pozostałego musu dodaję mleczko skondensowane. Śmietanę kremówkę ubijam na sztywno i łącze ją z musem i mleczkiem.. Lody przekładam do pojemnika i wstawiam do zamrażalnika. Co dwie godziny miksuję.Jak lody zrobią się gęste, przekładam je warstwami do drugiego pudełka wyłożonego folią spożywczą na zmianę z musem porzeczkowym.Folia pomaga wyjęcie lodów z pudełka i pokrojenie ich na plastry. Lody wstawiam do zamrażalnika już na noc. Przed podaniem wyjmuję 30 minut z lodówki wcześniej.

    sos:
    Do garnka przekładam porzeczki, miód, podgrzewam je i przecieram przez sito. Mus przelewam do garnka z powrotem, dodaję sos balsamiko i podgrzewam tak długo aż sos zredukuje się i zrobi gęsty. Lody podaję z sosem zimnym, porzeczkami, miętą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Porzeczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować