Porzeczkowe lody z pianką z wina

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Lody z czerwonej porzeczki z puszystą pianką z wina-to propozycja tylko dla dorosłych-jednym słowem lody bez ulepszaczy słodko-kwaśne ...wykwintne!

  • 2 godz.

Składniki:

  • Lody:
    1/2 litra czerwonej porzeczki
    100 g cukru trzcinowego brązowego
    100 ml zimnej wody
    1/2 litra kremowej śmietanki
    50 g białej czekolady

    Pianka z wina:
    1 szklanka białego półwytrawnego wina
    100 ml wody
    1 jajko
    3 łyżki cukru trzcinowego brązowego
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Lody Napoje Sosy

Porzeczkowe lody z pianką z wina - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0126a81 1. LODY:
    Wodę z cukrem zagotować,wsypać przebraną i odszypułkowaną czerwoną porzeczkę gotować około 5 minut-aż owoce zaczną się rozpadać, całość zmiksować blenderem.
    Zostawić do całkowitego wystygnięcia.



  • image-0ll8f32 2. Śmietankę kremówkę po wyjęciu z lodówki ubić na puszystą masę, dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladę.
  • image-1xtjqhl 3. Do masy śmietanowej wmieszać mus z porzeczki, wylać do foremki na lody, wstawić do zamrażarki mieszać co pół godziny aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji lodów.

  • image-1b45rml 4. WINNY SOS:
    Wino wymieszać z wodą i cukrem podgrzać do całkowitego rozpuszczenia cukru.Zagęścić mąką ziemniaczaną rozprowadzoną w minimalnej ilości wody, całość zagotować.

    Białko jaja i żółtko ubić osobno na puszysto.
    Do podgrzanego wina wlać masę z żółtkiem trzepaczką szybko rozprowadzić , uważając aby masa jajeczna się nie zważyła!
    podgrzewać 2 minuty mieszając ale nie gotować.
    Zdjąć z ognia, wmieszać delikatnie pianę z białek -zostawić do całkowitego wystygnięcia.
    Lody serwować w pucharkach polane winnym sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować