Porzeczkowe lody z pianką z wina - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.LODY:
Wodę z cukrem zagotować,wsypać przebraną i odszypułkowaną czerwoną porzeczkę gotować około 5 minut-aż owoce zaczną się rozpadać, całość zmiksować blenderem.
Zostawić do całkowitego wystygnięcia.
2.Śmietankę kremówkę po wyjęciu z lodówki ubić na puszystą masę, dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladę.
3.Do masy śmietanowej wmieszać mus z porzeczki, wylać do foremki na lody, wstawić do zamrażarki mieszać co pół godziny aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji lodów.
4.WINNY SOS:
Wino wymieszać z wodą i cukrem podgrzać do całkowitego rozpuszczenia cukru.Zagęścić mąką ziemniaczaną rozprowadzoną w minimalnej ilości wody, całość zagotować.
Białko jaja i żółtko ubić osobno na puszysto.
Do podgrzanego wina wlać masę z żółtkiem trzepaczką szybko rozprowadzić , uważając aby masa jajeczna się nie zważyła!
podgrzewać 2 minuty mieszając ale nie gotować.
Zdjąć z ognia, wmieszać delikatnie pianę z białek -zostawić do całkowitego wystygnięcia.
Lody serwować w pucharkach polane winnym sosem.
Komentarze