Porzeczkowe ciasto z białą polewą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Wilgotne ciasto z wyraźnie wyczuwalną nutą czarnej porzeczki udekorowane polewą o smaku białej czekolady,często gości u mnie na święta dla tych którzy nie lubią przekładanych ciast

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • Składniki na formę keksową 12/39 cm:
    3 szklanki mąki tortowej
    1 szklanka cukru
    250 g margaryny
    1 szklanka czarnej porzeczki lub domowego dżemu z całymi owocami
    250g kwaśnej śmietany
    4 jajka
    3 łyżki ciemnego kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Dodatkowo:
    gotowa biała polewa do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Porzeczkowe ciasto z białą polewą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Miksujemy 1. Margarynę wyjmujemy z lodówki godzinę wczesniej wkładamy do dużej miski,wsypujemy cukier i ucieramy mikserem na puszystą masę ,następnie nie przerywając ucierania wbijamy po jednym jajku aż do skończenia. Następnie dodajemy śmietanę oraz dzem z czarnej porzeczki lub całe owoce,mogą byc mrożone,mieszamy.
  • dodajemy owoce lub dżem 2. Mąkę pszenną połaczyć z kakao i proszkiem dodać do masy i dokładnie wymieszać.Ciasto jest dosyć gęste.
  • Wykładamy do formy 3. Tak przygotowane ciasto przekładamy do wyłożonej papierem pergaminowym formy keksowej wkładamy do zimnego piekarnika i pieczemy 45-50 minut w temp 180*-do suchego patyczka.Po upieczeniu zostawić ciasto na kilka minut w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Po całkowitym wystudzeniu polać gotową białą polewą. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować