Ciasto porzeczkowa zebra

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszne połączenie czarnej porzeczki oraz śmietany, a do tego oryginalny wygląd.

  • 60 min

Składniki:

  • 250 g margaryny
    3 szklanki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki cukru pudru
    5 żółtek
    600 g czarnej porzeczki
    2 galaretki czerwone
    600 ml śmietany 30%
    5 łyżeczek żelatyny
    3 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z owocami Desery Ciasto

Ciasto porzeczkowa zebra - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę siekamy, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, 2 łyżki cukru pudru oraz żółtka. Energicznie zarabiamy kruche ciasto. Ciastem wykładamy prostokątna blaszkę wyłożoną pergaminem. Wkładamy do lodówki na około 20 minut. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 30 minut. Studzimy. Galaretki rozpuszczamy w połowie ilości wody podanej na opakowaniu. Porzeczki rozdrabniamy blenderem lub widelcem, mieszamy z galaretkami. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec 3 łyżki cukru pudru oraz rozpuszczoną w wodzie żelatynę. Wylewamy na przestudzone ciasto na przemian masę śmietanową i porzeczki z galaretką. Całość wstawiamy do lodówki. Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej, aby dobrze stężało.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czarna porzeczka Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować