Ciasto porzeczkowa zebra

  • wyświetlono: 778 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Pyszne połączenie czarnej porzeczki oraz śmietany, a do tego oryginalny wygląd.

ewiczka2304
  • 60min

Składniki

250 g margaryny
3 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru pudru
5 żółtek
600 g czarnej porzeczki
2 galaretki czerwone
600 ml śmietany 30%
5 łyżeczek żelatyny
3 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto porzeczkowa zebra

  • 1. Margarynę siekamy, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, 2 łyżki cukru pudru oraz żółtka. Energicznie zarabiamy kruche ciasto. Ciastem wykładamy prostokątna blaszkę wyłożoną pergaminem. Wkładamy do lodówki na około 20 minut. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 30 minut. Studzimy. Galaretki rozpuszczamy w połowie ilości wody podanej na opakowaniu. Porzeczki rozdrabniamy blenderem lub widelcem, mieszamy z galaretkami. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec 3 łyżki cukru pudru oraz rozpuszczoną w wodzie żelatynę. Wylewamy na przestudzone ciasto na przemian masę śmietanową i porzeczki z galaretką. Całość wstawiamy do lodówki. Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej, aby dobrze stężało.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakiśmietanaczarna porzeczkaciasto z owocamiśmietana kremówkaciasto ze śmietanąciasto z porzeczką

Komentarze

Podobne przepisy

image-0p57kbs

Dodane przez: bozena58

Ciasto zebra (tygrysek)

ciasto szybkie i łatwe w wykonaniu:)

Zebra

Dodane przez: Świeca Urszula

Ciasto zebra

Przepis na zebrę wygrzebałam w...

Ciasto zebra

Dodane przez: MatyChmiel

Ciasto Zebra

Ciasto, które zawsze witało u mnie...

image-0lpwrld

Dodane przez: aniolekk12

Ciasto "Zebra"

Ciasto jest łatwe i szybkie w przygotowaniu....

image-12gns3j

Dodane przez: Habibi Chi

Ciasto Zebra

Klasyczna pyszna zebra. Szybka...

image-0ysw30u

Dodane przez: viki2903

Ciasto zebra

Pyszne, miękkie , ale trochę już...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE