Ciasto porzeczkowa zebra - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę siekamy, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, 2 łyżki cukru pudru oraz żółtka. Energicznie zarabiamy kruche ciasto. Ciastem wykładamy prostokątna blaszkę wyłożoną pergaminem. Wkładamy do lodówki na około 20 minut. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 30 minut. Studzimy. Galaretki rozpuszczamy w połowie ilości wody podanej na opakowaniu. Porzeczki rozdrabniamy blenderem lub widelcem, mieszamy z galaretkami. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec 3 łyżki cukru pudru oraz rozpuszczoną w wodzie żelatynę. Wylewamy na przestudzone ciasto na przemian masę śmietanową i porzeczki z galaretką. Całość wstawiamy do lodówki. Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej, aby dobrze stężało.
Komentarze