Porzeczkowa tarta z bezą

  • wyświetlono: 932 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Sezon na porzeczki rozpoczęty, lubię ich kwaskowaty smak. Robię z nich nie tylko ciasta, ale i soki.

2018-08-19 22

Składniki

kruche:
2 szklanki mąki
2 żółtka
opakowanie cukru waniliowego
2 łyżki cukru kryształu
pół kostki roztopionego masła
dodatkowo:
3 szklanki porzeczek czerwonych
3 białka
2 łyżki cukru kryształu

Sposób przygotowania przepisu:

Porzeczkowa tarta z bezą

  • 1. Składniki na ciasto , łączymy,zagniatamy. Wylepiamy spód formy na tartę.
  • image-0qf641k2. Porzeczki dokładnie płuczemy, osuszamy, odrywamy koconki. Zasypujemy cukrem , odstawiamy na godzinę, aby puściły sok. Sok odlewamy, a porzeczki wysypujemy na ciasto.
  • image-1hbv4n83. Białka z cukrem ubijamy an sztywno, przekładamy na ciasto. Łyżką robimy "zygzaki". Pieczemy ok pół godziny w 180 stopniach.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tartatania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciesezonowe_przysmakibezaporzeczkipiana z białek

Komentarze

Podobne przepisy

Tarta cytrynowa z bezą

Dodane przez: Jagodi92

Tarta cytrynowa z bezą

My Polacy mamy tradycyjną szarlotkę,...

Tarta cytrynowa z bezą

Dodane przez: emiliana

Tarta cytrynowa z bezą

Cytrynowa, kwaskowa, słodka, rozpływająca...

tarta

Dodane przez: JulkaTomeczek

Tarta z porzeczkami i bezą

Pyszna tarta na kruchym spodzie...

Tarta z mirabelkami i bezą

Dodane przez: Gosia123

Tarta z mirabelkami i bezą

Mirabelki bardzo lubiane w naszej...

Tarta z jabłkami i bezą

Dodane przez: kkabala

Tarta z jabłkami i bezą

Pyszny deser i łatwy do zrobienia.

Tarta jagodowa z bezą

Dodane przez: Nina_GGMU

Tarta jagodowa z bezą

Przepis dostałam od starszej siostry,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE