Porzeczkowa szarlotka

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

To ciasto to super smaczny,mocno porzeczkowy i orzeźwiający deser w sam raz na upały:)))

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    2 szkl. mąki krupczatki
    1,5 szkl. mąki pszennej
    30 dag margaryny
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    3/4 szkl.cuku
    1 cukier waniliowy
    szczypta soli
    5 żółtek
    Piana:
    5 białek
    1 szkl. cukru
    2 budynie śmietankowe bez cukru
    ok.60 dag obranej z ogonków umytej i osuszonej czerwonej porzeczki
    2 łyżki kaszy manny
    1 galareta o smaku pomarańczowym
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Porzeczkowa szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia,dodać szczyptę soli,cukier,posiekaną margarynę,żółtka,śmietanę i dokładnie zarobić ciasto.Podzielić ciasto na 2 części.1 część ciasta włożyć do zamrażalki .Drugą połową ciasta wylepić wcześniej przygotowaną (wyłożoną papierem do pieczenia)blaszkę.Ciasto posypać równo kaszą manną.Na cieście ułożyć porzeczki dokładnie suszone i wmieszane z suchą galaretką.Z 5 białek ubić sztywną pianę ,utrwalić ją cukrem ciągle ubijając.Do ubitej piany dodajemy 2 budynie w proszku i dokładnie mieszamy.Wykładamy pianę na porzeczki.Wyciągamy z zamrażalki ciasto i ścieramy na grubych oczkach tarki na pianę.Pieczemy ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok.1 godz.Ciasto studzimy dobrze w blaszce.Po ostygnięciu wyciągamy z blachy i trzepiemy cukrem pudrem.

Porady

Do ciasta możemy użyć innych owoców np.jabłek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować