Porzeczkowa Panna cotta w pucharkach

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Panna cotta- słynny włoski deser, który po polsku oznacza gotowaną śmietankę. Tak też jest- śmietankę kremówkę podgrzewa się z żelatyną i dowolnymi składnikami (wanilią, mlekiem, kakao, owocami itp.), po czym chłodzi do całkowitego stężenia. Nic prostszego! U mnie w wersji porzeczkowej.

Składniki:

  • Składniki: (na 4 porcje)

    Panna cotta:
    300 ml śmietany kremówki 36%
    150 ml mleka
    3 łyżki cukru waniliowego
    3 łyżeczki żelatyny+ odrobina gorącej wody

    Mus z czarnej porzeczki:
    400 g czarnej porzeczki
    1 galaretka malinowa
    1 szkl gorącej wody

    Dodatkowo:
    150 ml śmietany 36%
    1 łyżka cukru pudru
    czarna porzeczka do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Panna cotta

Porzeczkowa panna cotta w pucharkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0g2s750 1. Panna cotta: Śmietanę, mleko oraz cukier umieścić w garnuszku, podgrzać. Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody. Jeszcze ciepłą wlać do śmietany z mlekiem i cukrem, wymieszać.







    Pannę cottę przelać do 4 wysokich szklanek i umieścić w lodówce pod skosem, np. władając szklanki do formy keksówki i opierając o jej ścianki.
  • 2. Mus z czarnej porzeczki: Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić. Czarne porzeczki zmiksować na puree i połączyć z galaretką (kilka łyżek musu odstawić na bok). Mus wyłożyć na pannę cottę. Desery ponownie schłodzić do stężenia, tym razem już normalnie- pionowo.
  • 3. Bitą śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder i kilka łyżek odstawionego puree z porzeczek.



    Pannę cottę udekorować różową bitą śmietaną i udekorować czarnymi porzeczkami. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Porzeczki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować