Porzeczkowa jaglanka

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Kasza jaglana to skarbnica zdrowia. Jeśli połączymy ją czarną porzeczką otrzymujemy zdrowy deserek, idealny dla naszych najmłodszych:).
Dodatkowo jaglanka kusi swoim kolorkiem.

  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    • 2,5- 3 szklanki mleka,
    • 1 szklanka kaszy jaglanej,
    • 1 cukier waniliowy,
    • Szczypta soli,
    • 1 łyżka masła,
    • Około 350 gram czarnej porzeczki,
    • Około 3-4 łyżki cukru do porzeczki
    • Dodatkowo biała czekolada do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Porzeczkowa jaglanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gotowanie kaszy 1. Kaszę jaglaną przelewamy gorącą wodą i odsączamy. W garczku zagotowujemy mleko (2,5 szklanki). Na gotujące wsypujemy kaszę. Dodajemy do niej masło, cukier waniliowy oraz szczyptę soli. Kaszę gotujemy na małym ogniu do miękkości.
  • przygotowanie owoców 2. Porzeczkę zasypujemy cukrem i stawiamy na ogniu. Owoce podgrzewamy do momentu jak zmiękną i puszczą sok. Gotowy porzeczkowy sos zdejmujemy z ognia. Część owoców odkładamy do dekoracji deseru.
  • łączenie kaszy i porzeczki 3. Ugotowaną kaszę miksujemy. Do zmiksowanej dodajemy porzeczkę. Całość ponownie miksujemy do uzyskania jednolitego, fioletowego koloru. W zależności od tego jaką chcemy uzyskać konsystencję deseru możemy do jaglanki dodać jeszcze mleka.
    Przygotowaną jaglankę porcjujemy do pucharków. Pozostawiamy ją do lekkiego przestygnięcia. Przed podaniem polewamy odłożonymi owocami, dekorujemy białą czekoladą i podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czarna porzeczka Kasza jaglana

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować