porzeczkowa beza na kruchym spodzie

0 (0 ocen)

  • 50 min

Idealne ciasto do bardzo słodkiej kawy.

  • 50 min

Składniki:

  • CIASTO:
    3 żòłtka
    150 gram margaryny
    1,5 szklanki maki pszennej
    0,5 szklanki mąki krupczatki
    łyżeczka proszku do pieczenia
    cukier waniliowy
    3łyżki cukru pudru
    2 łyżki gęstej śmietany
    BEZA Z PORZECZKAMI
    5 białek
    Szklanka cukru pudru
    2 szklanki czarnych porzeczek

Porzeczkowa beza na kruchym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Porzeczki umyj i oberwij z gałązek.
    CIASTO
    Połącz szybko wszystkie składniki uformuj kule owiń folią i schłodź. Po godzinie rozwałkuj ciasto na prostokąt przełóż na blachę (25*32)gęsto nakłuj widelcem.Piecz w 180 stopniach ok 20 minut.
    Kiedy ciasto się piecze ubij białka.Pod koniec dodawaj partiami cukier.Wsyp do niej porzeczki delikatnie wymieszaj.
    Pianę rozsmaruj na kruchym cieście.Wstaw do piekarnika o tej samej temperaturze na 15-20 minut

Porady

Do bezy można dodać też wiśnie,maliny lub jagody.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy