Porzeczki w soku własnym z cytrynową nutą

4.51 (200 ocen)

Uwielbiam odkopywać stare, rodzinne przepisy i dodawać do nich swoje "trzy grosze". Tym razem do tradycyjnych porzeczek w cukrze dodałam skórkę cytrynową - w rezultacie otrzymujemy wspaniałe porzeczki o pięknym, cytrynowym aromacie.Ilość cukru należy dostosować do swoich potrzeb.

Składniki:

  • Na 5-6 słoiczków po 200 ml:
    - 1 kg czarnych porzeczek (przebranych i pozbawionych łodyżek),
    - 5-6 łyżek cukru (najlepiej trzcinowego),
    - drobno starta skórka z 1/2 sparzonej cytryny.
Wystaw ocenę:

4.51 (200 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Porzeczki w soku własnym z cytrynową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przebrane porzeczki myjemy i dokładnie osączamy na sicie.
    Porzeczki wkładamy do słoiczków (dość ciasno, bo po zagotowaniu opadną), do każdego słoiczka wsypujemy odrobinę bardzo drobno startej skórki z cytryny i ok. łyżkę cukru. Dokładnie zakręcamy, energicznie wstrząsamy.
  • 2. Wstawiamy do garnka z wodą, wyłożonego ściereczką, pasteryzujemy 15-20 minut.

Porady

Ilość cukru należy dostosować do swoich potrzeb - ja preferuję naturalne przetwory o owocowym smaku, bez dominacji cukru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czarna porzeczka Skórka z cytryny Porzeczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować