Portugalskie pierogi z wołowiną i sosem beszamelowym

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przepis dostałam od koleżanki Karoliny, która poznała kuchnię portugalską ponieważ związała się z Portugalczykiem :)

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    400g mąki
    60g margaryny
    cała skórka z cytryny
    650 ml wody

    składniki na farsz I:
    50g margaryny
    2 cebule
    4 ząbki czosnku
    1 dojrzały pomidor
    30g boczku
    30g chorizo
    3 liście laurowe
    500g mielonej wołowiny

    Składniki na sos:
    70g margaryny
    80g mąki
    625 ml mleka
    sok z cytryny
    natka pietruszki
    sól
    pieprz
    gałka muszkatołowa

    składniki na panierkę:
    4 jajka jajka
    bułka tarta
    olej do głębokiego smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Sosy

Portugalskie pierogi z wołowiną i sosem beszamelowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pierogi 1. Ciasto:
    W garnku zagotowujemy wodę ze skórką cytryny i szczyptą soli oraz margaryną, po doprowadzeniu do wrzenia dodajemy mąkę i zdejmujemy z ognia cały czas intensywnie mieszając.
    Pozostawiamy do wystygnięcia (ale ciasto nie może być całkiem zimne bo źle się będzie wałkować).
  • pierogi 2. Farsz: wszystkie składniki drobno posiekane smażymy na margarynie, w następującej kolejności: margaryna, cebula i liście laurowe, chorizo i boczek, pomidor a na końcu mięso i przyprawy.
  • pierogi 3. Sos: Z podanych składników przygotowujemy sos a'la beszamel, margaryna + mąka i dodajemy stopniowo mleko, na końcu dodajemy pietruszkę, sok z cytryny, sól, pieprz do smaku i gałkę muszkatołową.
  • pierogi 4. Mieszamy farsz z sosem beszamelowym. W wyniku czego wyszedł nam gotowy farsz do pierogów. Rozpoczynamy wyrabiać na stolnicy ciasto.
  • pierogi 5. Musimy mieć w zapasie mąkę do rozwałkowywania ciasta żeby nie przylepiało się do stolnicy.
  • pierogi 6. Pierogi zaklejamy w taki sposób jak widać na fotografiach albo
    jak tradycyjnie jak ruskie.
  • pierogi 7. zalepiamy
  • pierogi 8. Zalepione pierogi panierujemy w jajku i bułce tartej i smażymy na głębokim oleju :)
  • pierogi 9. gotowe pierogi
  • pierogi 10. serdecznie polecam! :)

Porady

pierogi są bardzo pracochłonne ale warto je zrobić dla tego niepowtarzalnego smaku! i koniecznie z wołowiny, nie z wieprzowiny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować