Portugalskie pierogi z wołowiną i sosem beszamelowym

  • wyświetlono: 869 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Przepis dostałam od koleżanki Karoliny, która poznała kuchnię portugalską ponieważ związała się z Portugalczykiem :)

małgorzata kwiatkowska
  • 60min

Składniki

Składniki na ciasto:
400g mąki
60g margaryny
cała skórka z cytryny
650 ml wody

składniki na farsz I:
50g margaryny
2 cebule
4 ząbki czosnku
1 dojrzały pomidor
30g boczku
30g chorizo
3 liście laurowe
500g mielonej wołowiny

Składniki na sos:
70g margaryny
80g mąki
625 ml mleka
sok z cytryny
natka pietruszki
sól
pieprz
gałka muszkatołowa

składniki na panierkę:
4 jajka jajka
bułka tarta
olej do głębokiego smażenia

Sposób przygotowania przepisu:

Portugalskie pierogi z wołowiną i sosem beszamelowym

  • pierogi1. Ciasto:
    W garnku zagotowujemy wodę ze skórką cytryny i szczyptą soli oraz margaryną, po doprowadzeniu do wrzenia dodajemy mąkę i zdejmujemy z ognia cały czas intensywnie mieszając.
    Pozostawiamy do wystygnięcia (ale ciasto nie może być całkiem zimne bo źle się będzie wałkować).
  • pierogi2. Farsz: wszystkie składniki drobno posiekane smażymy na margarynie, w następującej kolejności: margaryna, cebula i liście laurowe, chorizo i boczek, pomidor a na końcu mięso i przyprawy.
  • pierogi3. Sos: Z podanych składników przygotowujemy sos a'la beszamel, margaryna + mąka i dodajemy stopniowo mleko, na końcu dodajemy pietruszkę, sok z cytryny, sól, pieprz do smaku i gałkę muszkatołową.
  • pierogi4. Mieszamy farsz z sosem beszamelowym. W wyniku czego wyszedł nam gotowy farsz do pierogów. Rozpoczynamy wyrabiać na stolnicy ciasto.
  • pierogi5. Musimy mieć w zapasie mąkę do rozwałkowywania ciasta żeby nie przylepiało się do stolnicy.
  • pierogi6. Pierogi zaklejamy w taki sposób jak widać na fotografiach albo
    jak tradycyjnie jak ruskie.
  • pierogi7. zalepiamy
  • pierogi8. Zalepione pierogi panierujemy w jajku i bułce tartej i smażymy na głębokim oleju :)
  • pierogi9. gotowe pierogi
  • pierogi10. serdecznie polecam! :)

Porady

pierogi są bardzo pracochłonne ale warto je zrobić dla tego niepowtarzalnego smaku! i koniecznie z wołowiny, nie z wieprzowiny.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pierogimoj_niedzielny_obiadz_roznych_stron_swiataPomidorywołowinasoskonkurs_podróże

Komentarze

Podobne przepisy

PIEROGI Z SOSEM SEROWYM I "MACZANKĄ"

Dodane przez: tulcia

PIEROGI Z SOSEM SEROWYM I "MACZANKĄ"

Mój Synuś miał chęć na duże, grube...

pierogi z jagodami i sosem

Dodane przez: lucyna19

Pierogi z jagodami i sosem waniliowym

Sezon jagodowy rozpoczynam od pierogów.Polecam!

Pierogi z sosem angielskim.

Dodane przez: mariolka

Pierogi z jagodami i angielskim sosem (custard)

Jagody i delikatny waniliowy sos...

Czekoladowe pierogi z truskawkami

Dodane przez: rzelkazag

Czekoladowe pierogi z truskawkami i twarożkowym...

Mój debiut jeśli chodzi o czekoladowe...

Pierogi z twarogiem i truskawkami polane sosem truskawkowym

Dodane przez: Skotka

Pierogi z twarogiem i truskawkami polane...

Pyszne pierogi dla całej rodziny....

Pierogi z borówkami i sosem kokosowym

Dodane przez: Mniam1

Pierogi z borówkami i sosem kokosowym

Pierogi z owocami lata, tym razem...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE