Portugalskie babeczki Pastéis de nata

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne połączenie ciasta francuskiego i budyniu :)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 płat ciasta francuskiego
    2 szklanki mleka
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 jajka
    1 cukier waniliowy
    1 łyżeczka pasty waniliowej
    4 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka Babeczki Babeczki

Portugalskie babeczki pastéis de nata - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto francuskie podzielić na 12 porcji i kwadratami ciasta wykleić foremkę do muffinek. Można odciąć wystające brzegi. Do garnka wlać 1,5 szklanki mleka i podgrzewać. W misce roztrzepać jajka z cukrem, pastą waniliowa i mąkami oraz 1.2 szklanki mleka. Kiedy mleko w garnku się zagotuje, wlać masę jajeczną i mieszać z zgęstnienia. Gorący krem budyniowy nakładać do babeczek i całość wstawić o piekarnika nagrzanego do 250 stopni na 10 minut. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Ciasto francuskie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.36 (215 ocen)

Zdobywca nagrody

babeczki kopce kreta

To może cię zainteresować