Portugalska zupa z chorizo

4.46 (162 ocen)

Dziś zabieram Was do Portugalii-kraju,gdzie mają szczególne zamiłowanie do zup.O wiele częściej aniżeli w Polsce, spotkać tu można zupy kremy.

Składniki:

  • 250 g chorizo*
    350 g ziemniaków
    225 g mrożonego szpinaku w liściach
    2 duże bataty
    1 duża cebula
    2 ząbki czosnku
    2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
    1 łyżka oliwy
    2 litry bulionu drobiowego
    pieprz
    sól
Wystaw ocenę:

4.46 (162 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Portugalska zupa z chorizo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki i bataty obieramy ze skórki,myjemy i kroimy w kostkę.Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy.Z kiełbasy chorizo usuwamy skórkę i kroimy w plasterki.W garnku rozgrzewamy oliwę,wrzucamy kiełbasę i podsmażamy chwilę.Wyjmujemy ją do miseczki a do garnka wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy do momentu,aż cebula się zeszkli.
  • 2. Wrzucamy oba rodzaje ziemniaków,dodajemy słodką paprykę i zalewamy bulionem.Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu około 20 minut,aż ziemniaki będą miękkie.Dodajemy chorizo i szpinak.Gotujemy jeszcze około 10 minut.Doprawiamy solą i pieprzem.
    Moje uwagi:
    *użyłam ostrego chorizo
    dodałam odrobinę papryki chili w proszku
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować