Porterówka

4.49 (180 ocen)

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Średni

Rozgrzewa w chłodne wieczory.

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki:
    2 piwa porter (Okocim, Żywiec lub inne, które uda się nam kupić)
    500ml spirytusu (95%)
    1 szklanka cukru
    ⅓ szklanki cukru z prawdziwą wanilią
    Ziarenka z jednej laski wanilii
    1 laska cynamonu
    4 goździki
    4 gwiazdki anyżu
    100g rodzynek
Wystaw ocenę:

4.49 (180 ocen)

Zobacz również:

Alkohole Nalewki

Porterówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka przelewamy piwo, podgrzewamy na małym ogniu. Gdy piana zniknie dodajemy cukier i cały czas mieszamy nie doprowadzając do zagotowania. Jak tylko cukier się rozpuści- zestawiamy z ognia i dodajemy przyprawy: cynamon, ziarna wanilii, anyż, goździki oraz rodzynki. Studzimy.
    Do zimnego piwa dodajemy spirytus. Przelewamy wszystko do dużego słoja, zakręcamy i zostawiamy tak ok 2 tygodnie. Później, przez gazę przelewamy do butelek. Na spód każdej możemy również przełożyć pozostałe przyprawy i rodzynki, choć te równie dobrze możemy od razu użyć do wypieków, ewentualnie zjeść, ale na pewno nie wywalać. Mają wielką moc!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Alkohol Nalewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Karnawał Impreza Gotowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować