Składniki:
2 piwa porter (Okocim, Żywiec lub inne, które uda się nam kupić)
500ml spirytusu (95%)
1 szklanka cukru
⅓ szklanki cukru z prawdziwą wanilią
Ziarenka z jednej laski wanilii
1 laska cynamonu
4 goździki
4 gwiazdki anyżu
100g rodzynek
1.Do garnka przelewamy piwo, podgrzewamy na małym ogniu. Gdy piana zniknie dodajemy cukier i cały czas mieszamy nie doprowadzając do zagotowania. Jak tylko cukier się rozpuści- zestawiamy z ognia i dodajemy przyprawy: cynamon, ziarna wanilii, anyż, goździki oraz rodzynki. Studzimy.
Do zimnego piwa dodajemy spirytus. Przelewamy wszystko do dużego słoja, zakręcamy i zostawiamy tak ok 2 tygodnie. Później, przez gazę przelewamy do butelek. Na spód każdej możemy również przełożyć pozostałe przyprawy i rodzynki, choć te równie dobrze możemy od razu użyć do wypieków, ewentualnie zjeść, ale na pewno nie wywalać. Mają wielką moc!
Komentarze