Porowo-ziemniaczane placki

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 45 min
  • Dla 4 osób

prosta, studencka kuchnia :)

  • 45 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • * 6 ziemniaków
    * pół pora (zielona część)
    * garść płatków owsianych
    * 1-2 łyżki mąki (w zależności od tego czy masa będzie gęsta)
    * sól, pieprz i papryka ostra
    *olej do smażenia

    * ulubione sosy (u mnie śmietanowo- pomidorowy i ketchup)

Porowo-ziemniaczane placki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pora pokroić na drobno i sparzyć we wrzątku.
  • 2. Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Odsączyć z nich wodę. Dodać przyprawy, mąkę, pora i płatki owsiane. Całość wymieszać. Ręką uformować placuszki, spłaszczyć je i smażyć na złoto z każdej ze stron.
  • 3. Placki odsączyć z tłuszczu i podawać z ulubionymi sosami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy