Porowe Gołąbki

0 (0 ocen)

Tak przygotowane gołąbki mają wyśmienity smak.Nie wymagają zbyt dużo pracy a efekt jest zadziwiający.

Składniki:

  • 40 dkg. mięsa mielonego wieprzowego
    1 duży por
    2 marchwie
    1 pietruszka
    4 jabłka małe
    7 śliwek świeżych
    sól,pieprz,bazylia,ostra papryka mielona,cukier do smaku,masło do smażenia.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Porowe gołąbki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gołąbki porowe 1. Warzywa i owoce oczyścić,umyć,usunąć gniazda nasienne,pestki i pokroić.Marchew i pietruszkę w paski,wcześniej obgotować w osolonej wodzie około 10 min.2 jabłka pokroić w małe słupki,pozostałe w ósemki,śliwki w plasterki.Cebulę w drobną kostkę.
    Z pora zdjąć większe liście,obgotować 5 min. w wodzie by zmiękły,pozostały por pokroić w talarki.
  • Gołąbki porowe 2. Na patelni rozgrzać łyżkę masła,włożyć talarki pora,cebulę,jabłka pokrojone w słupki i 3 śliwki.Całość smażyć do czasu odparowania wody,podlewając niewielkimi ilościami gorącej wody,dusić do miękkości,przyprawić do smaku przyprawami,pozostawić do przestygnięcia.
  • Gołąbki porowe 3. Mięso mielone przyprawić solą ,pieprzem,bazylią i wyrobić gładką masę.Na stole rozłożyć liście pora,posypać solą,pieprzem,bazylią.Po brzegach ułożyć paski marchwi,środkiem pasek pietruszki.Na tak przygotowanej warstwie,porcjami układać mięso mielone,farsz owocowo porowy,plasterek śliwki.
  • Gołąbki porowe 4. Całość zwinąć w roladkę,spiąć wykałaczką,posypać solą,pieprzem,bazylią
  • Gołąbki porowe 5. Na patelni rozgrzać masło,obsmażyć roladki z dwóch stron,podlewając gorącą wodą dusić do miękkości,zdjąć z patelni.
  • Gołąbki porowe 6. Do powstałego tłuszczu z smażenia wsypać jabłka pokrojone w ósemki,pozostałe śliwki,chwilę smażyć podlewając gorącą wodą.Całość przyprawić do smaku przyprawami,dodać do smaku cukru
  • Gołąbki porowe 7. Z roladek usunąć wykałaczki,ułożyć w naczyniu żaroodpornym,zalać sosem owocowym.Na każdej roladce położyć kawałek masła.Całość przykryć folią aluminiową lub papierem do pieczenia,wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C i zapiekać 20 min.
  • Gołąbki porowe 8. Gotową potrawę ozdobić ozdobić plasterkami świeżego jabłka,pietruszką.Podawać gorące z ryżem ugotowanym na sypko lub makaronem.

Porady

Pół produkty można przygotować dzień wcześniej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować