Jeden ze smacznych pomysłów na zagospodarowanie pozostałego z rosołu kurzego mięsa
Składniki:
kilka-kilkanaście gotowych naleśników – w zależności od ilości mięsa
kura z rosołu
1 ugotowana marchew z rosołu
1 cebula
2 łyżki oleju + do obsmażenia naleśników
ok. 1/3-1/2 szklanki rosołu
majeranek
sól
pieprz
nieduży kawałek żółtego sera
Porosołowe naleśniki z kurą i marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso oddzielić od kości, razem z marchewką przepuścić przez maszynkę do mielenia.
Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, zeszklić 2 łyżkach oleju, dodać do mięsa i marchewki.
2.Farsz doprawić do smaku majerankiem, solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Jeśli jest zbyt suchy, dolać trochę rosołu. Ewentualnie można dodać ugotowanego i zmielonego ziemniaka.
3.Porcje farszu nałożyć na naleśniki, brzegi naleśników złożyć do środka, a następnie zwinąć je w rulon.
Zwinięte naleśniki usmażyć z obu stron na rumiano na rozgrzanym oleju, przed końcem smażenia obsypać wierzch utartym żółtym serem i smażyć jeszcze chwilkę, aż się roztopi.
Komentarze