Porosołowe naleśniki z kurą i marchewką

0 (0 ocen)

Jeden ze smacznych pomysłów na zagospodarowanie pozostałego z rosołu kurzego mięsa

Składniki:

  • kilka-kilkanaście gotowych naleśników – w zależności od ilości mięsa
    kura z rosołu
    1 ugotowana marchew z rosołu
    1 cebula
    2 łyżki oleju + do obsmażenia naleśników
    ok. 1/3-1/2 szklanki rosołu
    majeranek
    sól
    pieprz
    nieduży kawałek żółtego sera

Porosołowe naleśniki z kurą i marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso oddzielić od kości, razem z marchewką przepuścić przez maszynkę do mielenia.
    Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, zeszklić 2 łyżkach oleju, dodać do mięsa i marchewki.
  • 2. Farsz doprawić do smaku majerankiem, solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Jeśli jest zbyt suchy, dolać trochę rosołu. Ewentualnie można dodać ugotowanego i zmielonego ziemniaka.
  • 3. Porcje farszu nałożyć na naleśniki, brzegi naleśników złożyć do środka, a następnie zwinąć je w rulon.
    Zwinięte naleśniki usmażyć z obu stron na rumiano na rozgrzanym oleju, przed końcem smażenia obsypać wierzch utartym żółtym serem i smażyć jeszcze chwilkę, aż się roztopi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy