Pörkölt

0 (0 ocen)

  • 50 min

Przed nami chłodne i często deszczowe dni oraz wieczory, a gdy już nadejdą z pewnością rozgrzeje nas Pörkölt - pyszny węgierski gulasz

  • 50 min

Składniki:

  • 0,5 kg polędwicy wieprzowej
    2 duże cebule
    250 ml domowego przecieru pomidorowego
    2 czerwone papryki
    5 ząbków czosnku
    500 ml rosołu
    1,5 łyżki ostrej papryki mielonej
    1 łyżka słodkiej papryki mielonej
    sól
    pieprz
    3 łyżki masła

Pörkölt - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa myjemy, cebulę obieramy, papryki pozbawiamy gniazd nasiennych - kroimy w kostkę.
  • 2. Mięso myjemy i kroimy na nieduże kawałki (kostka ok 1,5 x 1,5 cm), podsmażamy w rondlu na rozpuszczonym maśle. Dodajemy warzywa, mieszamy i podsmażamy razem około 3 minuty. Następnie zalewamy rosołem i dusimy pod przykryciem na średnim ogniu około 30 minut.
  • 3. Zwiększamy ogień, dodajemy przecier pomidorowy i gotujemy dalej aby objętość sosu zmniejszyła się o połowę. Przyprawiamy mielonymi paprykami, solą, pieprzem i czosnkiem - podgrzewamy jeszcze przez około 5 minut.

Porady

Podajemy z ziemniakami lub kaszą.

Komentarze

Podobne przepisy

3.96 (332 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Strogonow wieprzowy