Poręczne ślimaczki

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszna przekąska- na ciepło i na zimno.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - gotowe ciasto francuskie: 1 sztuka
    - salami: 15 dekagramów
    - cebula czerwona: 2 sztuki
    - szczypiorek: 0.5 pęczka
    - oliwki czarne: 10 dekagramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - ser żółty: 15 dekagramów
    - śmietana kwaśna: 2 łyżki
    - sól: 4 szczypty
    - pieprz mielony-prawdziwy: 3 szczypty
    - oregano: 3 szczypty

Poręczne ślimaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Salami, cebulę i ser kroimy w kosteczkę, a oliwki i szczypiorek drobno siekamy- mieszamy razem
  • 2. Do pokrojonych składników dodajemy śmietanę, białko jajka i przyprawy- dokładnie mieszamy.
  • 3. Schłodzone ciasto francuskie wykładamy na papierze do pieczenia i smarujemy je przygotowaną wcześniej masą- omijając brzegi.
  • 4. Zwijamy ciasto z nadzieniem w roladę i wkładamy na 5 minut na najwyższą półkę w lodówce
  • 5. Smarujemy roladę rozmąconym żółtkiem.
    Kroimy roladę w plastry ( ok 2-3 cm) - układamy razem z papierem na blaszce i wkładamy do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika- pieczemy około 20 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy