Każde mięso przed smażeniem, albo pieczeniem obowiązkowo zawsze marynuję. Ma wtedy lepszy smak. Kurczak w towarzystwie pora, czyli lekki i zdrowy obiad.
"pora" na kurczaka z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczak przekładam do pojemnika, dodaję pokrojoną cebulę, sprasowany czosnek, sól, pieprz, majeranek, ocet winny, bazylię i koperek pokrojony, oliwę. Mieszam i odstawiam w marynacie na noc. Przekładam do brytfanny i na wolnym ogniu duszę mięso podlewając je w między czasie wodą. Mięso duszę do miękkości.
Pieczarki umyte kroję w talarki, por także i paprykę paski. Na patelni na oleju dusze por, dodaje paprykę. Wykładam ją na talerz i na tej samej patelni przesmażam pieczarki. Dodaję do nich por i doprawiam solą, pieprzem, przyprawa ognistą. Kurczaka podaję z warzywami Można zrobić także sos z wywaru od pieczenia kurczaka. Miksuję wtedy blenderem cebulkę która uprażyła się w sosie. Mąkę krupczatkę rozpuszczam w 1/2 szklance wody i dolewam do sosu z odrobiną śmietany.
Komentarze