"Pora" na kurczaka z pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 25 godz.

Każde mięso przed smażeniem, albo pieczeniem obowiązkowo zawsze marynuję. Ma wtedy lepszy smak. Kurczak w towarzystwie pora, czyli lekki i zdrowy obiad.

  • 25 godz.

Składniki:

  • 3 nóżki z kurczaka

    2 udka z kurczaka

    sól, pieprz

    1 łyżeczka majeranku

    2 łyżki octu winnego

    1/2 łyżeczki bazylii suszonej

    3 gałązki koperku

    1 cebula

    3 ząbki czosnek

    3 łyżki oliwy

    1/2 kg pieczarek

    1 papryka czerwona

    1 por biała część

    sól, pieprz

    przyprawa ognista
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

"pora" na kurczaka z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczak przekładam do pojemnika, dodaję pokrojoną cebulę, sprasowany czosnek, sól, pieprz, majeranek, ocet winny, bazylię i koperek pokrojony, oliwę. Mieszam i odstawiam w marynacie na noc. Przekładam do brytfanny i na wolnym ogniu duszę mięso podlewając je w między czasie wodą. Mięso duszę do miękkości.

    Pieczarki umyte kroję w talarki, por także i paprykę paski. Na patelni na oleju dusze por, dodaje paprykę. Wykładam ją na talerz i na tej samej patelni przesmażam pieczarki. Dodaję do nich por i doprawiam solą, pieprzem, przyprawa ognistą. Kurczaka podaję z warzywami Można zrobić także sos z wywaru od pieczenia kurczaka. Miksuję wtedy blenderem cebulkę która uprażyła się w sosie. Mąkę krupczatkę rozpuszczam w 1/2 szklance wody i dolewam do sosu z odrobiną śmietany.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Papryka Pieczarki Por

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować