Por zapiekany z beszamelem i tofu

0 (0 ocen)

  • 45 min

Zdrowe i pożywne danie.

  • 45 min

Składniki:

  • 2 duże pory,

    200 g tofu wędzonego,

    2 łyżki masła,

    2 płaskie łyżki mąki,

    1,5 szklanki mleka,

    1 płaska łyżeczka curry, szczypta soli.

Por zapiekany z beszamelem i tofu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pora kroimy na kawałki i układamy w naczyniu do zapiekania. Tofu odsączamy z zalewy i kroimy w dużą kostkę. Układamy w naczyniu razem z porem.
  • 2. Masło rozpuszczamy w rondelku. Do rozpuszczonego masła dodajemy mąkę i mieszamy. Gotujemy przez 2-3 minuty, zdejmujemy z ognia i powoli wlewamy mleko cały czas mieszając. Stawiamy na ogień i podgrzewamy, aż sos zgęstnieje (co jakiś czas mieszamy). Doprawiamy curry i solą.
  • 3. Ułożone w naczyniu pory i tofu polewamy sosem beszamelowym. Zapiekamy przez około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.

Porady

Wierzch można posypać żółtym serem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy