Popękane czekoladowe ciasteczka z miętą

5 (201 ocen)

Małe, mocno czekoladowe co nie co do kawy.

Składniki:

  • 150 g gorzkiej czekolady
    1 łyżka ciemnego kakao
    70 g masła
    3/4 szkl cukru
    3 jajka
    1 łyżeczka ekstraktu wanilii
    15-20 listków mięty
    270 g mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

    1/2 szkl cukru pudru
Wystaw ocenę:

5 (201 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Popękane czekoladowe ciasteczka z miętą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Czekolada z masłem 1. Masło rozpuścić z czekoladą w kąpieli wodnej. dodać ekstrakt wanilii i schłodzić.
  • Suche składniki 2. Mąkę przesiać i wymieszać z przesianym kakao, proszkiem do pieczenia i solą.
  • Zmielona z cukrem mięta 3. Listki mięty pokroić i z połową cukru zmielić w młynku do kawy.
  • Ubite jajka i czekolada 4. Jajka ubić z resztą cukru na pulchny krem. Dodać schłodzoną czekoladę i wymieszać.
  • Mieszanie ciasta 5. Do masy z czekoladą dodać zmieloną miętę i pozostałe suche składniki. Delikatnie wymieszać łopatką.
  • Ciasto 6. Ciasto włożyć do lodówki na dwie godziny.
  • Ciasteczka do pieczenia 7. Nabierać łyżeczką porcje ciasta i formować w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtoczyć w cukrze pudrze, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Piec 12 - 15min. w temp. 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować