Popękane ciasteczka czekoladowe

0 (0 ocen)

To ciasteczka uwielbiane przez dzieci. Mają bardzo fajną popekaną cukrową otoczkę, co jeszcze bardziej zachęca do skosztowania.

Składniki:

  • 1 gorzka i 1 mleczna czekolada,
    1/4 szkl. drobnego cukru trzcinowego,
    3 łyżki margaryny,
    3 jajka,
    kilka kropel olejku waniliowego,
    20 dag mąki pszennej,
    2 łyżki kakao,
    szczypta soli,
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    cukier puder do obtoczenia

Popękane ciasteczka czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekolady połamać na kawałki, stopić wraz z margaryną. Lekko przestudzić. Dodać jajka i olejek. Wsypać zmieszane sypkie produkty. Wstawić na godz. do lodówki. Nabierać łyżką ciasto, formować małe kulki, obtaczać je w cukrze pudrze. Ułożyć na blasze w dość sporych odstępach, bo ciasteczka mocno urosną. Piec ok. 13-15 min w temp. 160st. Ostudzić na kratce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy