Pomorska drożdżówka z rabarbarem i kruszonką

0 (0 ocen)

Ciasto według przepisu mojej babci - tradycyjna pomorska drożdżówka. Można dodawać dowolne owoce.

Składniki:

  • Ciasto:
    10 dag świeżych drożdży,
    1i1/2 szkl. mleka,
    4 łyżki oleju,
    2 żółtka+1 jajko,
    1/2 łyżeczki soli,
    7 łyżek cukru,
    2 op. cukru waniliowego,
    3 szkl. mąki pszennej,
    10 łodyg rabarbaru.

    Kruszonka:
    250 g margaryny,
    20 dag cukru,
    czubata szkl. mąki pszennej,
    5 dag wiórków kokosowych.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Desery

Pomorska drożdżówka z rabarbarem i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • surowa drożdżówka 1. Drożdże pokruszyć, zasypać cukrem i odstawić do rozpuszczenia. Następnie dodać żółtka i jajko, cukry waniliowe oraz sól. Wymieszać łyżką, dolać ciepłe mleko oraz olej. Na koniec dodać mąkę. Dokładnie zagnieść ciasto i uformować je w kulę.
  • surowa drożdżówka2 2. Ułożyć w misce, przykryć ściereczką i razem z miską wstawić do drugiej, większej miski, napełnionej ciepłą wodą. Odstawić na 1/2 godz. do wyrośnięcia. Następnie wyłożyć na natłuszczoną blaszkę o wym. 37x42cm.
  • surowa drożdżówka3 3. Rabarbar obrać, umyć, pokroić w kostkę i oszuszyć na durszlaku. Wyłożyć na ciasto, lekko docisnąć.
  • surowa drożdżówka4 4. Składniki połączyć, palcami zagnieść kruszonkę.
  • surowa drożdżówka5 5. Kruszonką posypać ciasto. Piec ok. godz. w temp. 180st. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować