Pomidorowe miseczki z mozzarellą i pesto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Duże i średnie pomidory przetnij na połowę,wdrąż miąższ i pestki ze środka tak,aby powstały puste miseczki pomidorowe,a pomidorki cherry przetnij tylko na pół.
2.Na jednego dużego pomidora stop jedna mozzarellę w rondelku z łyżka śmietany,rób to na małym ogniu,lekko ostudź i kiedy masa zacznie tężeć wlej do pomidora,odstaw aż mozzarella stężeje,ostrożnie włóż w to średniego pomidora,delikatnie dociskają na mozzarellę,wypływającą masę usuń ostrzem noża,odstaw,aż mozzarella stężeje.
3.W muszlę średniego pomidora włóż łyżkę pesto,a w środek włóż połówkę pomidorka cherry,powtórz te same czynności z drugim pomidorem.
Wstaw do lodówki na godzinę,przed podaniem przetnij ostrym nożem na ćwiartki,oprósz solą morską ,świeżo zmielonym pieprzem,skrop oliwą i posyp listkami bazylii.
Komentarze