Można przygotować jako danie piknikowe, wtedy pomidorów nie opiekamy. Wystarczy oczyścić połówki pomidorów z nasion, osaczyć, naciąć, ułożyć na papierowych ręcznikach i odstawić na godzinę. A użycie majonezu przygotowanego od podstaw wzbogaci smak.
45 min
Składniki:
4 pomidory owalne , np. śliwkowe
2 łyżki pasty z suszonych pomidorów
drobno starta skórka z 1 cytryny
115 g tuńczyka z puszki
2 łyżki kaparów
sól
pieprz
2 suszone pomidory pokrojone w paski
świeża bazylia
Pomidory zapiekane z tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Pomidory przekroiłem na pół, wydrążyłem miąższ, natarłem wnętrze pastą pomidorową.
W ten sposób przygotowane pomidory ułożyłem przeciętą stroną do dołu na blasze do pieczenia, zapiekałem w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni przez 12 minut. Następnie wyjąłem je i pozostawiłem do wystygnięcia.
2.Sos majonezowy : majonez połączyłem z cienko startą skórką cytrynową, osączonym tuńczykiem i kaparami. Doprawiłem solą i pieprzem.
Gotową masą wypełniłem połówki pomidorów, ozdobiłem pokrojonymi suszonymi pomidorami i bazylią. Podgrzałem krótko w piekarniku.
Komentarze