Pomidory zapiekane z tuńczykiem

0 (0 ocen)

  • 45 min

Można przygotować jako danie piknikowe, wtedy pomidorów nie opiekamy. Wystarczy oczyścić połówki pomidorów z nasion, osaczyć, naciąć, ułożyć na papierowych ręcznikach i odstawić na godzinę. A użycie majonezu przygotowanego od podstaw wzbogaci smak.

  • 45 min

Składniki:

  • 4 pomidory owalne , np. śliwkowe
    2 łyżki pasty z suszonych pomidorów
    drobno starta skórka z 1 cytryny
    115 g tuńczyka z puszki
    2 łyżki kaparów
    sól
    pieprz
    2 suszone pomidory pokrojone w paski
    świeża bazylia

Pomidory zapiekane z tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pomidory zapiekane z tuńczykiem 1. Pomidory przekroiłem na pół, wydrążyłem miąższ, natarłem wnętrze pastą pomidorową.
    W ten sposób przygotowane pomidory ułożyłem przeciętą stroną do dołu na blasze do pieczenia, zapiekałem w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni przez 12 minut. Następnie wyjąłem je i pozostawiłem do wystygnięcia.
  • Pomidory zapiekane z tuńczykiem 2. Sos majonezowy : majonez połączyłem z cienko startą skórką cytrynową, osączonym tuńczykiem i kaparami. Doprawiłem solą i pieprzem.

    Gotową masą wypełniłem połówki pomidorów, ozdobiłem pokrojonymi suszonymi pomidorami i bazylią. Podgrzałem krótko w piekarniku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy