Pomidory zapiekane z kozim serem

0 (0 ocen)

  • 45 min

Nadziewane pomidory są klasycznym prowansalskim daniem głównym

  • 45 min

Składniki:

  • 8 dużych twardych pomidorów
    oliwa z oliwek extra virgin
    1/2 łyżeczki nierafinowanego cukru
    1 łyżeczka tymianku
    4 łyżki świeżej bazylii posiekanej
    225 g koziego sera
    24 czarne oliwki wydrylowane
    1/2 łyżeczki soli morskiej
    pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Faszerowane

Pomidory zapiekane z kozim serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nagrzej piekarnik do 220 stopni.
  • 2. Z pomidorów zetnij czubki, wycinając koło o średnicy piłeczki pingpongowej. Wydrąż miąższ i pestki.
  • 3. Środek każdego pomidora posyp szczyptą soli, następnie odwróć pomidory i ustaw je na durszlaku.

  • 4. Gdy sok z pomidorów będzie odciekał (około 10 minut), rozprowadź łyżkę oliwy z oliwek w naczyniu żaroodpornym, które powinno być takiej wielkości, aby pomidory utrzymały się obok siebie w pozycji pionowej.
  • 5. W misce wymieszaj 4 łyżki oliwy z oliwek z solą i pieprzem. Dodaj pół łyżeczki tymianku i łyżkę bazylii.
  • 6. Ustaw pomidory w naczyniu żaroodpornym wydrążonymi otworami do góry. Posyp cukrem. Włóż łyżeczką mieszankę ziołowo-oliwną do każdego pomidora.
  • 7. Umieść naczynie w piekarniku i piecz 10 minut lub dopóki skórka pomidorów się nie pofałduje.
  • 8. Rozgnieć widelcem kozi ser i wymieszaj go z resztą tymianku i łyżką bazylii.

  • 9. Wyjmij pomidory z piekarnika, nie wyłączając go, i nadziej pomidory mieszanką sera i ziół, wkładając przy tym do każdego po 3 oliwki. Dodaj pieprz wedle uznania.
  • 10. Włóż z powrotem do piekarnika na najwyższą półkę i piecz 5 minut. Przed podaniem posyp świeżą bazylią.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować