Pomidory zapiekane z wędliną, pieczarkami i ryżem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Zapraszam na zapiekane pomidory. Głównymi składnikami farszu są chuda kiełbasa, pieczarki i ryż. Możemy podać do obiadu lub na kolację z domowym pieczywem. Polecam

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 pomidory
    7 pieczarek
    50 gram chudej wędliny
    1 łyżka ugotowanego ryżu
    1/2 małej czerwonej cebuli
    1 ząbek czosnku
    1 plasterek żółtego sera
    1 jajko
    1 łyżka oleju
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    zioła prowansalskie do smaku
    szczypiorek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Jajko Dodatki

Pomidory zapiekane z wędliną, pieczarkami i ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekane pomidory z wędliną, pieczarkami i ryżem 1. Pomidory myjemy i delikatnie wycieramy ściereczką. Odcinamy górną część i wyjmujemy miąższ, kładziemy na papierowy ręcznik górą do dołu.
    Cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy na drobno. Z pieczarek zdejmujemy skórkę i kroimy w kostkę. Wędlinę i żółty ser kroimy w kostkę.

    Na rozgrzanym oleju przesmażamy cebulę i czosnek, pieczarki i wędlinę przez około 2 minuty. Przekładamy do talerza i wybijamy jajko oraz dodajemy ryż i żółty ser, przyprawiamy do smaku i mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Farsz wkładamy do pomidorów i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować