Pomidory z orzechami włoskimi

4.5 (2 ocen)

  • 15 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Sałatka ze świeżych pomidorów z dodatkiem prażonych orzechów włoskich. Do tego pachnące zioła – koperek i mięta oraz aromatyczne przyprawy korzenne. Taka sałatka to doskonały warzywny akcent obiadowy, choć pomidorki pasują także jako element śniadania lub kolacji.

  • 15 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 900 g mięsistych pomidorów
    100 g łuskanych, prażonych orzechów włoskich (podzielone na ćwiartki)
    2 obrane ząbki czosnku
    2 łyżki posiekanego koperku
    1 łyżka posiekanej mięty
    150 – 200 g gęstego jogurtu naturalnego lub śmietany
    1 kopiasta łyżeczka papryki słodkiej mielonej
    ½ łyżeczki mielonej kurkumy
    ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    ½ łyżeczki mielonych nasion kozieradki
    sól do smaku
    cukier do smaku
    pieprz biały mielony do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Pomidory z orzechami włoskimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pomidory z orzechami włoskimi 1. Jogurt/śmietanę wymieszać z posiekanym czosnkiem, papryką w proszku, kurkumą, gałką muszkatołową, nasionami kozieradki oraz szczyptą soli i białego pieprzu. Sos włożyć do lodówki na 20 – 30 min.
    Pomidory pokroić na małe cząstki i przełożyć do miski. Wsypać orzechy i świeże zioła, dołożyć przygotowany sos – wymieszać. Sałatkę doprawić do smaku solą, cukrem i białym pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez gotowania Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować