Pomidory w soku własnym

4.5 (167 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

2 w 1, sok i smaczne pomidory

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg pomidorów żółtych
    3 kg pomidorów czerwonych
    1,5 łyżeczki cukru
    3,5 łyżeczki soli
    2 łyżeczki suszonego oregano
    1 łyżeczka suszonej bazylii
    szczypta ziół włoskich
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Pomidory w soku własnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory żółte sparzyć wrzątkiem, zdjąć z nich skórkę i ułożyć w słoiki.
    Pomidory czerwone zemleć w maszynce do mięsa.
    Przełożyć do garnka, zagotować, dodać przyprawy do smaku i pogotować kilka minut.
    Następnie przetrzeć je przez sitko naciskając łyżką.
    Pestki, które pozostaną na sitku wyrzucić.
    Sok ponownie zagotować i ew doprawić.
    Zalać nim pomidory w słoiku, zamknąć i pasteryzować 15 minut.
    Z tej porcji otrzymałam 5 słoików 0,6 litra oraz 1 słoik samego soku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować