Pomidory w śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Pomidory sparzamy wrzącą wodą, następnie przelewamy zimną i zdejmujemy skórkę. Warzywo kroimy na ćwiartki i usuwamy twardą, białą część przy szypułce.
2. Z ogórków usuwamy nasiona. Szalotkę (ew. cebulę) i czosnek obieramy. Wszystko kroimy w drobną kostkę. Tak samo kroimy boczek. Następnie boczek podsmażamy w rondlu, a do niego dodajemy szalotkę (ew. cebulę), czosnek i ogórek. Całość dusimy pod przykryciem 5 minut.
3. Po 5 minutach duszenia dodajemy pomidory i przyprawy. Następnie rondel przykrywamy i znowu dusimy całość 5 minut.
4. Na koniec śmietanę mieszamy z posiekaną pietruszką i szczypiorkiem i dodajemy do pomidorów bezpośrednio przed podaniem.
Komentarze