Pomidory w śmietanie

  • wyświetlono: 776 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 3

Jest to zdecydowanie przepyszna potrawa regionalna Wielkopolski. Takie pomidory to wspaniały powrót do mojego dzieciństwa i letnich wakacji ,gdy prosto z ogrodu zrywaliśmy swoje pomidory i przygotowaliśmy pyszną kolację. Teraz moja córka często prosi o ten pyszny przysmak na kolację. Najlepiej smakują takie soczyste i dojrzałe pomidory. Jest również bardzo smacznym dodatkiem do grillowanych mięs i kiełbasek.

Marta Ryżek-Kalkowska
  • 2 porcje
  • 10min
  • Łatwy

Składniki

2 duże pomidory (najlepiej malinowe),
250 ml śmietany 30%,
100 ml śmietany 18 %,
1 duża cebula,
szczypiorek,
sól i pieprz,
szczypta cukru dla smaku.

Sposób przygotowania przepisu:

Pomidory w śmietanie

  • pomidory w śmietanie1. Warzywa myjemy i osuszamy. Pomidory kroimy w grubą kostkę, szczypiorek siekamy, cebulę obieramy ,siekamy tak jak lubimy w kostkę lub półplasterki. Wkładamy do miski, dodajemy śmietanę i przyprawiamy do smaku według uznania z lekką przewagą soli.
    Tak przygotowane pomidory odstawiamy na 15 minut . Podajemy z pieczywem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

latocebulaPomidoryszczypiorśniadanieśmietanakolacjaGrillsałatka na grillasezon na pomidorypomidory w śmietaniekolacja na lato

Komentarze

Podobne przepisy

Mizeria

Dodane przez: anka1988

Mizeria - ogórek zielony ze śmietaną

Mizeria to znakomity dodatek do...

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Sałata ze śmietaną

Wyrywając sałatę z grządki, przypomniało...

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Mizeria ze śmietaną

Tak mizerie robiła moja babcia...

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Pałki w suszonych pomidorach i czosnku

Fajnie przyprawione mięso z drobiu....

Szpinak ze śmietaną i czosnkiem.

Dodane przez: neliada

Szpinak ze śmietaną i czosnkiem

Szpinak traktowany przez wielu...

Pesto z suszonych pomidorów

Dodane przez: Futka

Pesto z suszonych pomidorów

Pesto w moim domu jest zawsze....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE