Pomidory w przecierze pomidorowym

0 (0 ocen)

Pomidory lepsze niż kupne ...

Składniki:

  • SkŁADNIKI NA PRZECIER
    pomidory 1 kg
    cebula 1 sztuka
    czosnek 2 ząbki
    tymianek 1/2 łyżeczki
    pietruszka zielona 1 łyżeczka
    oliwa 1/3 szklanki
    sól
    pieprz
    woda 1 szklanka
    DODATKOWO
    pomidory podłużne 15 sztuk

Pomidory w przecierze pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Umyte pomidory pokroić na ćwiartki.
    Cebulę obrać, pokroić w cienkie plastry, czosnek przecisnąć przez praskę.
    Włożyć pomidory do garnka z grubym dnem, dodać cebulę, czosnek, tymianek, pietruszkę, zalać szklanką wody.
    Gotować na małym ogniu około 40 minut, mieszając co jakiś czas .
    Przestudzony przecier, przetrzeć przez sitko. Wlać do garnka, dolać liście laurowe, dolać oliwę, gotować na małym ogniu około 5 minut.
    Pomidory podłużne, sparzyć gorącą wodą, obrać ze skórki.
    Ułożyć pomidorki w wyparzonych słoikach, zalać gorącym przecierem.
    Słoiki dobrze zakręcić, pasteryzować 40 minut.
    SMACZNEGO!

Porady

Przepis na dwa słoiki, widoczne na zdjęciu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy